Запобігання депресії

Андрій: — Привіт Ангеліна чомусь ти сьогодні сумна, що сталось?

Ангеліна: — Ой, Андрію не питай. У мене сьогодні таке сталось, що я не знаю як розповісти. У моєї подруги загинув котик.

Андрій: — Ну і що ж тут такого.

Ангеліна: — Ну невже ти не розумієш, це був її друг, з яким вона кожного дня спілкувалась. Вона до нього так звикла. І ось він потрапив під автомобіль.

Андрій: — Ти знаєш у мене є думка: давай сьогодні сходимо у країну здоров я і запитаємо у лікаря, як можна зарадити твоєї подрузі і що з нею відбувається?

Ангеліна: — Ти знаєш мене завжди цікавило питання, чому люди завжди сумують і плачуть, коли в них трапляється якесь горе, і що там відбувається в середині людини, і як можна їй допомогти?

Андрій: — То ж ходімо.

Ангеліна: — Ось ми вже нарешті пришли… Дзвінок у двері…

О.М.: — О, мої любі друзі, я радий вас бачити. Чому ви такі не веселі сьогодні?

Андрій: — Та ви знаєте, у нас сьогодні сталась біда. Наша подруга втратила свого маленького друга і в неї якийсь не зрозумілий стан.

Ангеліна: — Ми хотіли б поговорити з вами, як можна зрозуміти її стан, щоб якось допомогти?

О.М.: — О, це справді сумна історія. Давайте разом поміркуємо над тим, що відбувається з твоєю подругою і потім подумаємо разом, як можна їй допомогти.

Андрій: — Допоможіть нам уявити, що там відбувається у нас всередині, у нашій душі, коли ми зустрічаємо якісь переживання, і скажіть, як з ними можна боротися?

О.М.: — З наукової точки зору подавлений настрій, слабкість, стомлюваність, смутний та пригнічений погляд називається депресією. Це слово означає затискати, пригнічувати або придавлювати чимось. У даному випадку нас цікавить те, що нас стискає всередині.

Ангеліна: — Мені тато говорив, що страждання людство знає з давніх здавен. Ще з того часу, коли людина вперше згрішила перед Богом.

О.М.: — Так. Твій тато абсолютно правий. Початок усіх наших страждань заходить в глибоку давнину у саме найпрекрасніше місце на землі, в Едемський сад. Якби людина послухала Бога, ні яких би депресій і ні яких би страждань не було.

Андрій: — Скажіть будь ласка , а скільки всього людей страждають депресією?

О.М.: — Депресія – це найрозповсюдженіша душевна хвороба на всій нашій планеті. Більше 10 % дорослого населення планети страждають душевними розладами. Наприклад: на 1983 рік у світі нараховувалось більше 100 мільйонів хворих депресією і ця цифра постійно збільшується. До того ж збільшується кількість дітей, яких вражає ця невидима хвороба. При чому результатом цієї хвороби, або ще можна сказати ускладненням дедалі частіше стають різноманітні страхи, тривожний стан і різноманітні порушення роботи серця, нервової системи, травної системи та інших.

Ангеліна: — Які ж є основні причини такого страждання?

О.М.: — Причини можуть бути різноманітні: сварки, розлучення батьків, різні конфлікти, образи, хвороби, а також отакі ситуації, яка сталася з твоєю подругою.

Ангеліна: — А що ж у такому випадку відбувається з людиною?

Андрій: — Так, так. Розкажіть будь ласка, як можна впізнати людину, у якої депресія?

О.М.: — Оскільки якась причина діє на людину, стискаючи її душу, то у такої людини можна побачити засмучений настрій, вона повільніше міркує, також її рухи сповільнюються, це основні ознаки. Є ще додаткові, такі як: порушений сон, зниження уваги, поганий апетит, втрата радісних посмішок, відсутність цікавості до життя , відчуття власної неповноцінності, інколи така людина просто не хоче жити.

Андрій: — Нічого собі хвороба, не хотів би я щоб у мене була депресія.

Ангеліна: — Як же такій людині можна допомогти? Чи може їй щось порадити? Що взагалі потрібно робити такій людині, в якій депресія?

О.М.: — Спочатку я скажу вам загальні принципи, а потім поговоримо конкретно про вашу подругу.

Андрій: — О, саме це я і хотів почути!

О.М.: — Оскільки хвороба торкається нашої душі, то найкращім лікарем нашої душі є сам її Творець. А оскільки Творець найкраще знає, що їй необхідно і справді може їй допомогти, то найперше людині у депресивному стані слід звернутися до Ісуса Христа, якою б не була причина. Господь якоюсь дивною невидимою   дією, допомагає тій людині, яка приходить до нього з вірою. Біблія сповнена історій, наприклад Вартімей попросив у Христа, щоб Він подарував йому зір, і Господь зробив це, бо той вірував. Христос звільнив його з депресивного стану, що був викликаний хворобою очей і причому звільнив назавжди. Учні Христа перебуваючи у страшенному хвилюванні потрапивши в ночі у шторм, попросили у Христа, щоб Він їм допоміг, і Він заспокоїв не тільки їхнє хвилювання, а навіть і все море. Таких історій багато. Саме звернення до Христа, я вважаю, перший найправильніший крок виходу з депресивного стану.

Ангеліна: — Я це звичайно розумію, але ж моя подруга також християнка і вона зверталася до Господа, але вона не розуміє, чому ж Господь дозволив, щоб загинув її котик?

О.М.: — Страждання в нашому житті, якщо ми діти Божі, відбувається під чітким Божим керівництвом. Можеш собі уявити, що сам Володар всесвіту є Тим хто найбільше страждав, бо він страждав за всіх людей. У кожній хворобі, у кожній втраті, у кожному переживані є велика Божа ціль: зробити нас наповненими Божою любов’ю, це те, що стосується нашої душі.

Андрій: — Так, так. Я також думав, душа душею, а що робить, коли у мене болить нога? Особливо, коли я падаю з велосипеда, цей біль розчавлює мою душу.

О.М.: — Звичайно про тіло ніколи нетреба забувати. Для людини, яка знаходиться в депресивному стані, звичайно важливі добрий відпочинок, також фізична активність і обов’язково розумне, і корисне спілкування. Також необхідно щоб така людина більше бувала на свіжому повітрі, в тиші, на лоні природи.

Ангеліна: — Скажіть будь ласка, де саме всередині нас і чому починається страждання?

Андрій: — Так, так. Мене це питання також хвилює. Ось наприклад у Каті загинув котик, вона мучиться, а мені це якось абсолютно байдуже. Я думаю, що причина все таке знаходиться десь всередині?

О.М.: — Справжня причина депресивних розладів, як правило у тому, що людина робить гріхи, від яких вона страждає сама, або хтось інший. На мою думку саме людська гордість пере Богом не дає змогу людині подолати відчуття незадоволення, печалі, пригніченості. Страждання Каті закінчиться, коли вона усвідомлюючи себе, як дитину Божу, стане смиренною перед Богом, тобто більш глибше пізнає Бога. А тобі Андрій необхідно проявляти турботу про ближніх і робити добрі справи. Тебе може не хвилювати котик, але якщо ти справжній християнин і друг, тебе повинно турбувати те, що Катя страждає.

Андрій: Мене звичайно це турбує.

Ангеліна: Олег Миколайович, я думаю, що ми сьогодні сходимо до Каті, але б ми хотіли їй щось сказати таке, щоб зразу допомогти.

О.М.: — Я вважаю, те що ви до неї прийдете буде для Каті дуже цінним подарунком. Але б я радив ще сказати деякі слова, які їй допоможуть. Розкажіть про те, що ви   чули і скажіть, що Господь не допускає нам випробувань більше за нашу силу. Як колись говорив один християнин: « В кришталеву посудину майстер легко ударяє, щоб не розбити, а у срібний або мідний б’є міцно, отак немічним слабке, а міцним найважче допускається випробування. До того ж сам Христос разом з нею і так, як говорить Його слово, скажіть і їй. Нехай вона покличить Господа у день скорботи і Він її почує. І вона обов’язково буде славити свого Господа. Коли Христос приходить, темрява і страждання втікають геть.

Андрій: — Я для себе сьогодні почерпнув багато нового і зрозумів, що інколи я буваю сумний, просто тому, що я десь у середні відвертався від свого Спасителя.

Ангеліна: — Я також тепер буду прагнути більше любити мого Господа і моїх ближніх, моїх друзів і навіть тих хлопчиків, які мене ображають.

Андрій: — І навіть тих хто чипає твою косу? Ангеліна: — Так і навіть тих. О.М.: -я дуже радий був з вами сьогодні поспілкуватися. Нехай Господь рясно вас благословить.

Андрій: — до побачення.